Close

In de nacht van 3 op 4 maart 1971 werd Jatti Wensing vermoord in het Hengelose jongerencentrum Fashion. De daders wikkelden zijn stoffelijk overschot in een gordijn en begroeven het ‘ergens’ tussen Hengelo en Boekelo. Jatti werd nooit gevonden. Mijn boek Jatti is een spannende zoektocht naar zowel de waarheid als het lijk. Het ligt sinds mei 2016 in de winkel en is te bestellen op afdh.nl.

Ik was veel te jong om een stap te zetten in het roemruchte jongerencentrum Fashion, het Paradiso van het Oosten. Toch heb ik me met hart en ziel gestort op de hier in 1971 gepleegde moord. In de afgelopen tien jaar heb ik archieven doorgeploegd, een groot aantal betrokkenen geïnterviewd en soms bizarre situaties meegemaakt. Met als resultaat het boek ‘Jatti; moord in het Paradiso van het Oosten’.

Het boek begint eind jaren zestig, toen Fashion zich ontwikkelde tot een landelijk bekende vrijstaat voor jongeren. Geleidelijk maakte idealisme plaats voor drugs en geweld, uitmondend in die ene dramatische gebeurtenis: de moord op Jatti in maart 1971. Pas in 1985 deed de politie uitgebreid onderzoek naar de zaak en legden de daders een bekentenis af. Het lichaam van Jatti bleef echter spoorloos. Tijdens mijn onderzoek in de afgelopen tien jaar kreeg ik een aantal concrete tips en had ik bijzondere ontmoetingen met bezoekers en politiemensen van toen. Ook daarover gaat het boek. Het resultaat is een faction-thriller, die laat zien wat de Fashion-moord met drie hoofdrolspelers doet: een barkeeper, een politieman en een journalist. Inderdaad lijkt het laatste personage verdacht veel op de schrijver van het boek.

Go top