Close

Ze hebben de ellende zelf van dichtbij meegemaakt. Pure armoede na een faillissement van de eigen zaak. Langs de afgrond door eigen schuld en verkeerde vrienden. En ook nu hebben Monique en Stephan van Baaren het niet breed. Ze moeten het doen met 50 euro per week. Toch hoor je ze niet klagen. Sterker nog: als drijvende krachten achter de Almelose gaarkeuken De Eethoek zijn ze gelukkiger dan ooit.
Ik interviewde Monique en Stephan  voor een verhaal in Tubantia. Ze vertelden hoe ze de Eethoek zonder subsidie draaiende houden. Hoe ze twee keer per week 5 kilo vlees, 6 kilo groente en 3 liter jus binnen hengelen. Dat gebeurt op een creatieve manier. Het netwerk is groot en er is altijd wel iemand die een paar niet (meer) gebruikte spullen beschikbaar stelt. Monique zet ze op Facebook, waarna de hoogste bieder zich kan melden. Een duidelijke spelregel: je biedt niet met geld maar met eten. Twee kilo gehakt voor een paar schoenen, zoiets. Op die manier kan de gaarkeuken op dinsdag en vrijdag 50 monden voeden.
Armoede bestaat in Nederland, maakten Monique en Stephan me duidelijk. Maar ik zag ook hoe twee onbekende helden er iets aan proberen te doen. Hartverwarmend.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top