Close

Zijn tekenleraar van de middelbare school was meedogenloos. ,,Willink, je zult het met tekenen niet ver brengen.” De meeste leerlingen zagen hun tekenopdracht (een opgezette vogel in een kooi) beloond met een bemoedigend commentaar en een plekje op het schoolbord. De 12-jarige Carel niet. Hij kreeg een 5.
Ik kwam de anekdote over Carel Willink tegen tijdens mijn onderzoek voor het boek ‘Het geheim van de Meester’, dat binnenkort verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige televisieserie. Op 5 september begint een nieuw seizoen met presentator Jasper Krabbé. Magisch-realist Willink is een van de meesters van wie een schilderij tot in detail wordt nagemaakt.
Carel Willink is populairder dan ooit. Daar kunnen ze in Ruurlo over meepraten: de bezoekersaantallen van museum More overtreffen alle verwachtingen. Die waardering heeft Willink in zijn leven nauwelijks gehad. Zijn werk (portretten en surrealistische landschappen met dieren) werd door tijdgenoten amper gezien als kunst. De schilder werd vooral bekend van zijn geruchtmakende huwelijk met de veel jongere Mathilde, de interviews met roddelkoning Henk van der Meijden en de mysterieuze zelfmoord van Mathilde.
In de tv-serie en het boek gaat het vooral over zijn manier van schilderen. Zelf zei Willink daarover: ,,Het gezicht in een portret kan je niet gezellig fluitend met een hengeltje doen alsof je even een visje ophaalt. Dat moet geconcentreerd, het is de koude concentratie.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top