x

Wat zoek je precies?

Elk jaar zien ze elkaar bij de barbecue in Hengelo. Zeventien lotgenoten met een tattoo. Niet zomaar een plakplaatje, maar een hartverscheurende herinnering aan een gebeurtenis die hun leven totaal veranderde.

Gisela en Gerard Schouwink weten het nog precies. Hoe om 10 over 8 ’s ochtends de boodschapper van het slechte nieuws voor hun deur stond. Hoe die kwam vertellen dat hun zoon Mark in Uruzgan was omgekomen door een bermbom. En hoe groot het medeleven in heel Hengelo was, en ver daarbuiten. Van Tubantia, de voetbalclub van Mark. Van de leraar, die de dierbare herinneringen aan zijn oud-leerling deelde. In het boek Killed in Action komt het allemaal voorbij.

Zeventien collega’s en bekenden van Mark dragen het drama in Afghanistan nog elke dag met zich mee. Sommigen zijn voor het leven gehandicapt, anderen geestelijk beschadigd. Allemaal hebben ze de militaire code op arm, romp of voet laten zetten: 180736LTAPR08. Het betekent dat soldaat der eerste klasse Schouwink omkwam op de 18e van de maand, 7.36 uur ‘local time’ (LT) in april 2008. Tijdens de barbecue bij ouders Gisela en Gerard staan ze jaarlijks stil bij dat moment. Dan drinken ze bier en delen hun verdriet. Ze koesteren het lidmaatschap van de Tattoo Club. Hun band voor het leven.