Close

Ooit heeft iemand verzonnen dat (basis)scholen platte daken moeten hebben. Niemand die dacht aan hittegolven, die klaslokalen veranderen in sauna’s met oververhitte kinderkopjes Daar helpt geen tropenrooster aan.
Wat wel helpt? Simpele witte tegels van kunststof van een bedrijf uit Hengelo. De Nederlandse ambassade in Cairo heeft ze al een tijdje en is er blij mee. Daar hoeft zelfs op een snikhete dag de airco amper aan. Oman volgt binnenkort.
Onlangs sprak ik Ton van Ulden. Hij is directeur van Sustainable Durable Systems, het bedrijf dat deze witte wondertegeltjes op de markt heeft gebracht. Het was een weerzien met een oude bekende. Van Ulden was op De Grundel mijn leraar scheikunde (het vak waar ik totaal niets van begreep, maar dat terzijde). Nu heeft hij dus iets revolutionairs gelanceerd, de oplossing voor elk plat dak. Deze Roofclix-tegels zorgen ervoor dat de temperatuur op het dak niet 60-80 graden wordt, maar beperkt blijft tot pakweg 22 tot 23 graden. Binnen hoeft dus nauwelijks gekoeld te worden. Bijkomend voordeel: in de winter hoef je minder te verwarmen want het tegelsysteem heeft een isolerende werking .
Nederland verbruikt veel minder energie en wordt een stuk productiever dankzij deze vinding. Maar platte (school)daken met Roofclix zijn nog een zeldzaamheid. We betalen liever een hoge energienota en geven de kinderen eerder vrij. Kom op schoolbesturen: airco uit en aan het werk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top