x

Wat zoek je precies?

In de maanden mei en juni verandert het gehucht Backsjön in de gemeente Sollefteå in een soort Keukenhof. Duizenden toeristen komen af op het Norrlands Tulpan Festival, waar 30.000 tulpen staan te bloeien in alle mogelijke kleuren. De Zweden zijn er gek op.

Het tulpenfestival begon als een spontaan idee van de Nederlandse Carolina Visser, die ik onlangs interviewde. ‘Een geintje was het. Mijn opa deed vroeger in tulpenbollen. Ik zag hier dat Zweden massaal tulpen kopen in het nieuwe jaar, voor hen is dat het teken van het voorjaar. Dus waarom zouden we hier niet een soort Keukenhof creëren?’ Carolina bestelde duizend bollen, die in 2010 al duizend bezoekers trokken. Een jaar later was het bezoekersaantal verdubbeld. In 2012 bloeien 30.000 tulpen die opnieuw meer mensen trekken. Sollefteå heeft opeens een toeristische attractie van formaat.

Niet te lang nadenken maar gewoon doen. Dat is altijd het motto geweest van Carolina. Anders was ze nooit in Zweden terecht gekomen. De emigratie was een spontane actie. Ze reed met haar auto naar het Noorden, zag een mooi huis en besloot maar meteen tot koop over te gaan. Een paar dagen later kwam de zoon van de eigenaar op bezoek. Het was liefde op het eerste gezicht. Nu zijn Carolina en Hasse partners, zowel privé als zakelijk. ‘Ik had de kleine lettertjes van het koopcontract niet goed gelezen’, lacht Carolina. ‘Ik kocht een huis mét man.’

Toerisme is een belangrijk deel van hun werk, maar ervan leven is een ander verhaal. Daarom bedacht Carolina iets nieuws. ‘We zagen dat je hier in de omgeving nergens inktpatronen en lasertoners voor printers kunt hervullen. Toen zijn we ons winkeltje McBläck gestart in het centrum van Sollefteå. Aanvankelijk liep dat moeizaam, maar inmiddels hebben we een tweede shop geopend. Zo hebben we een leuke financiële basis voor onze andere activiteiten. Onze plannen met McBläck zijn om een franchiseketen op te bouwen in Scandinavië.’

Het verhaal met Carolina is te lezen in het emigratiemagazine Thuis in Scandinavië, dat ik heb gemaakt in opdracht van Placement. Het is daar te bestellen en ook digitaal te lezen: www.placement.nl.