x

Wat zoek je precies?

Van drugsdealer tot hulpverlener. Het is het verhaal van Henk Kempers (51) uit Hengelo. Ik ken hem al meer dan 20 jaar. Henk was lang een grootverbruiker van softdrugs en heroïne. Dealen deed hij ook. Maar op 21 oktober 1990 veranderde alles in zijn leven. Hij werd op straat aangesproken door mensen van de Pinkstergemeente. Jezus houdt van jou, zeiden ze. ‘Ik ging nooit naar de kerk, had er niets mee. Maar dit keer bleef ik staan alsof ik één-seconde-lijm onder mijn schoenen had. Ze vroegen of ze samen met me mochten bidden. Niet op straat, zei ik, want daar liepen mijn vrienden. In de auto hebben we gebeden en ik begon te huilen als een kind.’ De hemelse ME was gekomen om de angel eruit te halen, zegt Henk nu. Hij besloot om drugs te gaan bestrijden in plaats van te gebruiken. Het leidde tot de oprichting van de stichting Nieuw Leven, een polikliniek om drugsverslaafden te helpen. In 2009 emigreerde hij met vrouw en twee kinderen naar Curaçao. Zijn nieuwe stichting Just Go 4 It richt zich op drugsverslaafden en hun families. Het is idealisme in z’n puurste vorm. ‘We moeten rondkomen van 600 euro per maand. Kan dat? Nee. Gebeurt het? Ja. Hoe? Door te vertrouwen op God en niet op je eigen inzicht. Soms komen mensen langs met eten voor drie dagen. Of er komt een gift binnen. We hebben elke dag eten en geen huurschulden. Nee, ik ga niet meer terug naar Nederland. Ik dank God dat ik hier mag zijn.” Dit is een verkorte versie van mijn verhaal in de Twentsche Courant Tubantia (januari 2016).