x

Wat zoek je precies?

Paleis Het Loo heeft 28 kilometer aan buxushagen, die worden gesnoeid met een speciaal door de UT ontwikkelde lasergestuurde buxusknipmachine. Dat weet ik sinds ik onlangs op bezoek mocht bij Pieter van Vollenhoven. De buitengewoon hoogleraar van de Universiteit Twente ontving in het paleis de eerste afgestudeerden van de masteropleiding Risicomanagement.

Goudkleurige stoelen, kroonluchters, majestueuze schilderijen, hoge houten deuren, plafonds met houtsnijwerk en schilderingen, de piano van koningin Sophie. De entourage van de diploma-uitreiking is niet alledaags. Maar achter die historische façade blijkt toch de wereld van de 21e eeuw schuil te gaan. Een wereld vol arboregels en strenge voorschriften voor brandveiligheid. Zo blijken de 80 monumentale houten deuren nog niet zo lang geleden gemaakt te zijn. Ze bevatten brandvertragende stalen platen. De originele deuren uit de 17e eeuw zijn nutteloos geworden en liggen opgeslagen in de kelder. De kroonluchters zijn voorzien van nieuwe bedrading, duizenden LED-lampjes en transformatoren (om 220 volt om te vormen naar 70 volt).

En dan dus de buxushagen, altijd keurig geknipt door de tuinmannen van Paleis Het Loo. De arbowet bepaalt dat dit niet mag bij zo’n extreme hoeveelheid buxus. Er moest een oplossing worden gezocht. De UT ontwikkelde een machine die nog niet bestond. Lasergestuurd, want anders zou de machine op het hobbelige grind de strakke haag veranderen in een gekarteld mes met talloze oneffenheden.

Van Vollenhoven zal de laatste zijn om zich over de verplichte maatregelen te beklagen. Hij gaat immers over veiligheid en risicomanagement. De buitengewoon hoogleraar vindt zelfs dat de overheid op dat gebied veel actiever moet zijn, zegt hij na de diploma-uitreiking. ‘De tendens is het om het over te laten aan de sector. Maar als het even niet uitkomt, schiet die zelfregulering er bij in. Ik zie heel grote gemakzucht om zich aan regels te houden. Er is toezicht nodig.’