x

Wat zoek je precies?

Drie jaar geleden krijgt de fractieleider van het CDA in Dinkelland een kerstkaartje. Op de voorkant is de wens voor een fijne kerst doorgestreept met een zwarte stift. Binnenin heeft de anonieme afzender een misselijkmakende tekst geschreven. De politicus wordt uitgemaakt voor een ‘vieze vuile CDA’er’ en ‘een verrader’.

Het kaartje is een triest dieptepunt in een bestuurscrisis die ongekend is en soms fatsoensgrenzen overschrijdt. Dat schrijven collega-journalist Willem Boverhof (RTV Oost) en ik in ons boek Dossier Dinkelland. De reconstructie aan de hand van zo’n 20 interviews laat zien hoe de bestuurscrisis kon ontstaan en wat ze heeft gedaan met de plaatselijke samenleving. En inderdaad: het kerstkaartje ontbreekt niet.

Aanleiding voor de crisis was het opzeggen van het vertrouwen in burgemeester Willeme door drie wethouders eind 2007. Zij kregen de steun van een raadsmeerderheid, maar haalden zich de woede van de bevolking op de hals. Meer dan 7.000 handtekening van de Dinkellanders konden het ontslag van Willeme echter niet voorkomen. Het boek brengt nog voor de verschijning op 25 november veel teweeg, merken we. Zo heeft de gemeente Dinkelland alsnog een financiële regeling getroffen met de ontslagen burgemeester, een open wond die al tweeënhalf jaar lang had doorgeëtterd. Beide partijen wilden niet dat hun geschil in het boek terecht zouden komen en legden het alsnog bij. Dat gebeurde letterlijk een uur voordat ons boek naar de pers ging. Het was stressen, maar deze laatste ontwikkeling kon gelukkig nog net mee. Zelden is een boek zo actueel geweest als ‘Dossier Dinkelland’.