x

Wat zoek je precies?

Met een gulle lach ontvangt Jelle (50) me in zijn boerderij in Twekkelo. Die lach gaat niet meer van zijn gezicht tijdens het interview. Hier onder de rook van Hengelo is hij gelukkig, na zijn omzwervingen als cameraman voor tv-programma’s als Het Klokhuis en Nova. De liefde voor de boerderij zit diep bij Jelle. Als kleine jongen hielp hij al de boer in het Drentse dorp waar hij vandaan komt. Maar de camera won het van de trekker. Hij ging naar de AKI, de kunstacademie in Enschede waar hij een buitenbeentje was. ,,Met mijn lange haren, leren jas, mouwloze spijkerjack en ACDC-opschrift zag ik eruit als een echte boer. Toch werd ik aangenomen. Als we die jongen kunnen omvormen tot kunstenaar, dan hebben we iets heel goeds gedaan. Dat zullen ze gedacht hebben.” Na zijn studie ging hij naar Hilversum, want daar moet je zijn als cameraman. Toen Jelle voor iemand bij Het Klokhuis  mocht hij invallen, begon zijn carrière te lopen. Hij ging werken voor Achter Het Nieuws, Nova, Labyrinth en de programma’s van Midas Dekker, draaide daarnaast veel documentaires. Van Tina Turner tot Gorbatsjov, van New York tot Tokio. De liefde voor een Twentse vrouw bracht hem naar Twekkelo. In de landelijke omgeving begon het boerenbestaan weer te lonken. En nu grazen zijn eigen tien Lakenvelders en vier kalveren in de wei. Het vlees van de Koeien van Jelle, zijn nieuwe bedrijf, moet voor inkomsten gaan zorgen. ,,Rijk zal ik er niet van worden. Maar als ik ’s ochtends vroeg mijn eigen koeien in de dauw zie staan, voel ik me een gelukkig mens.” (Dit is de verkorte versie van mijn artikel in de TC Tubantia)