x

Wat zoek je precies?

Een volle huiskamer wacht nieuwsgierig af wat komen gaat. We zitten in een woning aan het Kneppelhoutpad, aan de rand van de Hengelose wijk Groot Driene. De straten hier zijn vernoemd naar schrijvers en dichters. Maar Kneppelhout? ‘Ik dacht altijd: wat een vreemde naam voor een straat in deze wijk’, vertelt bewoner Philip Gortemaker.

Maar Gortemaker (‘ik ben niet bepaald een literair beest’) heeft de schade ingehaald. Hij ontdekte dat Johannes Kneppelhout een negentiende-eeuwse auteur was, ook bekend onder het pseudoniem Klikspaan. Vanavond is Gortemaker gastheer van een heuse literaire avond. En natuurlijk ontbreekt Kneppelhout niet in het programma. Evenmin als Arthur van Schendel en Multatuli, naar wie de omliggende straten zijn vernoemd. Er wordt voorgelezen en gediscussieerd onder het genot van – hoe kan het anders – Max Havelaar-koffie.

De huiskamerbijeenkomst heeft een naam gekregen: Avonden in Drienerwolde. Daar zit een verhaal achter. Op amper een kilometer van het Kneppelhoutpad staat de oude villa Drienerwolde. In de vorige eeuw woonde daar de landelijk zeer gerespecteerde literaire criticus W.L.M.E. van Leeuwen. Hij ontving er gasten van naam, onder wie Adriaan Roland Holst en Willem Kloos (inderdaad, ook zij hebben een straat in de wijk gekregen). Zo is de cirkel rond.

De literaire ontmoeting past in het straatnamenproject van gemeente en woningcorporatie Welbions, bedoeld om mensen bewuster te maken van hun directe omgeving. Ik schrijf daarover een aantal verhalen. Het plan is om alle Hengelose ‘dichtersstraten’ een gedicht van de naamgever aan te brengen in de openbare ruimte. Een idee van Gortemaker wordt ook uitgevoerd. Hij wil graag een ‘blotevoetenpad’ van hout, slingerend langs de beek vlakbij zijn woning. Wat dat met straatnamen te maken heeft? ‘Het is een pad van kneppelhout.’