x

Wat zoek je precies?

Soms spreek je mensen die zelfs door de telefoon een tomeloze energie uitstralen. Neem de Groningse slachter Jan Berend Kamps. Hij emigreerde in 2010 naar het Noorse Drangedal om een hotel over te nemen. In de tussentijd heeft hij ook maar een schoonmaakbedrijf voor alle hutten in de omgeving en een boekingscentrale voor andere accommodaties in de buurt opgericht. Verder zijn er plannen om zelf vijftien tot twintig hutten rondom het hotel te bouwen.

Zijn onstuitbare dadendrang levert een mengeling van verbaasde, bewonderende en soms zelfs geïrriteerde reacties op bij doorgaans afwachtende Noren. Die moeten duidelijk wennen aan zo’n draufgänger.‘Ze hadden bij dit hotel in vijf jaar tijd zeven managers versleten die op hun kamer niks hadden zitten doen. Ze dachten dat ik nummer acht was. Maar toen kenden ze Jan Berend Kamps uit Groningen nog niet!’

Toen Kamps het hotel in 2010 overnam, was het gesloten en stond het gras hoog voor de ramen. De Groninger besloot de 80 kamers om te bouwen tot 40 luxe appartementen, die hij verkocht aan investeerders en vervolgens terughuurt. Verder ging hij aan de slag met het upgraden van het restaurant, de congreszalen, de discotheek en de cafetaria beneden aan de weg. Hij legde een driemansformatie vast, die elke avond voor muzikaal vermaak zorgt en de baromzet moet verhogen.

Vanzelf gaat het allemaal niet. Kamps benaderde daarom de Nederlandse site vakantieveilingen om kortingsvouchers voor overnachtingen in Gautefall aan de man te brengen. Met succes. In 2011 kwamen op die manier liefst 1.800 Nederlanders voor vakantie in Drangedal. Met vergelijkbare Duitse aanbieders lopen eveneens dergelijke acties. Kamps verwacht in de zomer van 2012 helemaal vol te zitten: ‘Ik werk volgens het principe van Ryan Air. Ik bied overnachtingen aan voor lage prijzen. Ik moet het vooral hebben van de bijkomende omzet, in het restaurant bijvoorbeeld. Of door het organiseren van activiteiten zoals het verhuren van kano’s.’

Mijn verhaal met Kamps staat in het 68 pagina’s tellende emigratiemagazine Thuis in Scandinavië, dat ik maak voor potentiele emigranten. Het magazine verschijnt in de loop van januari.