x

Wat zoek je precies?

De wedstrijd van het geld win je niet, dacht ondernemer Tjerko Jurgens. Hij verkocht dus een paar jaar geleden zijn succesvolle bedrijf Hydrospex (bekend van het reuzenrad London Eye). En daarna deed hij ook twee andere bedrijven van de hand. ‘Ik had last van ‘de ziekte van meer’. Alles moest groter, beter, meer’, zegt hij nu. ‘Het was tijd om het rustiger aan te doen.’ Jurgens kocht een boerderij bij Deurningen en er kwam een boot. ‘Iedereen zei dat ik niet in staat zou zijn om niets te doen, maar ik bleek er toch een verborgen talent voor te hebben.’ Totdat het met Hydrospex wat minder ging en Jurgens even bijsprong. Dat ‘even’ liep een beetje uit de hand, want: ‘Het is toch een soort verslaving.’ In diezelfde periode kreeg de ondernemer last van lichamelijke klachten. Tijdens een medische check bij Prescan bleek dat het helemaal mis was met zijn hart. Zelfs toen dacht Jurgens dat het allemaal nog mee zou vallen. Hij reed met de auto vol vakantiespullen naar het ziekenhuis, want daarna zou hij doorgaan naar zijn boot in Zeeland. Dacht hij. Maar na het filmpje en de echo wilden de artsen met spoed opnemen. Achteraf maar goed ook, want in het ziekenhuisbed kreeg Jurgens twee keer een hartstilstand. Een geavanceerde pacemaker houdt zijn lichaam nu onder controle. ‘Ik hou me aan de tien geboden van gezond leven. Ik moet ervoor zorgen dat ik niet achteruit ga, want ik heb geen reserves meer. Dat betekent: ver weg van de stress. In maart gaan mijn vrouw en ik met onze boot een jaar lang naar Korfu, varen op de zee die ze met Spa Blauw hebben gevuld. Het is iets wat we eigenlijk later zouden gaan doen. Maar misschien is er helemaal geen later.’ Dit is een verkorte versie van mijn verhaal in de Twentsche Courant Tubantia.