Chuck Stork was te onrustig om zijn leven te slijten in Twente. Hij zou waarschijnlijk directeur zijn geworden in de machinefabriek die zijn familie had gesticht in Hengelo.Maar het avontuur lonkte. Chuck joeg zijn dromen achterna. Importeerde als eerste in Europa de Harley Davidson. Emigreerde in 1917 naar Amerika waar hij een vliegtuigwinkel in New York opende. Bouwde een schip samen met Anthony Fokker. En trouwde vijf keer met vrouwen van vijf verschillende nationaliteiten. ‘Oom Chuck was een man die naar de horizon streefde’, zegt schrijver Jaap Scholten.
Ik sprak Scholten vanwege zijn nieuwe boek Horizon City. Het gaat over zijn familie en vooral over oudoom Chuck Stork. Die werd in New York schatrijk dankzij de handel in vliegtuigen. Stork behoorde tot de absolute elite van de stad en was waarschijnlijk zelfs de naamgever voor de beroemde Stork Club, de nachtclub waar drie decennia lang iedereen zou komen die iets voorstelde (van Charlie Chaplin en Orson Wells tot Marilyn Monroe en Frank Sinatra).
Hoe het afliep met Chuck Stork, is bekend. Hij stierf in bittere armoede in een dorpje aan de Mexicaanse grens, Horizon City. Hoe het zover kwam, is nog een mysterie. Chuck verspeelde vermoedelijk zijn kapitaal in Las Vegas. Interessant is de connectie met Howard Hughes, die andere luchtvaartpionier (wiens leven verfilmd is in The Aviator). Hughes was verslaafd aan medicijnen, trok van hotel naar hotel en kwam ook terecht in Las Vegas. Toen hij uitgezet dreigde te worden uit The Desert Inn, kocht hij het hotel op. Volgens de stiefzoon van oom Chuck was zijn vader werkzaam in hetzelfde hotel. Twee flamboyante luchtvaartpioniers samen in de woestijn. Misschien wordt het nu ook tijd voor een speelfilm over Stork.