x

Wat zoek je precies?

Het was een jaar of tien geleden, tijdens een avondje bridge, dat een rechercheur van de Hengelose politie werd aangesproken door een collega-bridger. Of hij onderzoek had gedaan naar de Fashionmoord uit 1971? Ja, dat had de rechercheur. Of het lijk inmiddels gevonden was? Nee, nog steeds niet. En of hij wilde weten waar het lichaam van de doodgeschoten Jatti hoogstwaarschijnlijk wel begraven lag? Natuurlijk wilde hij dat. Want ook hem liet deze nooit helemaal opgeloste zaak niet los.

De rechercheur ging praten met zijn leidinggevende, die contact opnam met de Officier van Justitie. Deze gaf uiteindelijk toestemming om de zaak te heropenen. Niet dat er nog juridisch iets te halen viel, want de daders waren in 1985 al voor de rechter geweest en deels ook veroordeeld. Maar uit respect voor de nabestaanden van Jatti Wensing, de vermoorde bezoeker van het Hengelose jongerencentrum Fashion, zou de zaak opnieuw onderzocht worden. Er zou dus weer gegraven gaan worden.

Hoe dat allemaal afliep? Dat wordt volgend jaar duidelijk. Want dan is dit waargebeurde verhaal te lezen in mijn boek over Fashion. Vorige week heb ik over hierover mogen vertellen in het tv-programma En Dan Nog Even Dit van RTV Oost. Komende weken spreek ik met meer getuigen en bezoekers van Fashion. Onder hen ook iemand die er regelmatig kwam om vernielde geluidsapparatuur te vervangen. Hij maakte van nabij de dreiging van de harde kern van Fashion mee. Stof genoeg dus. En wordt vervolgd op een van mijn volgende blogs.