x

Wat zoek je precies?

Toen de Zuid-Afrikaan Darius Dhlomo in de jaren vijftig ging voetballen voor Heracles, was dat een cultuurshock in Almelo. Ook voor hem zelf. Want als zwarte man was hij gewend om behandeld te worden als tweederangs burger. Dhlomo kon zich niet voorstellen dat hij zich mocht omkleden in dezelfde ruimte als zijn blanke ploeggenoten. En dus zocht hij het ballenhok op om zijn trainingkleren aan te trekken, tot verbazing van de materiaalman van Heracles.

Het is een van de talrijke anekdotes in de Twentse sportscheurkalender 2011 die vanaf deze week in de winkel ligt. Het idee voor de kalender is van sportjournalist Gijs Eijsink, met wie ik jarenlang heb samengewerkt bij de Twentsche Courant Tubantia. Gijs is een soort wandelende encyclopedie op sportgebied. Hij wilde daar graag iets mee doen in kalendervorm. Ik durfde de gok wel aan om zo’n sportscheurkalender uit te geven via mijn dit jaar opgerichte uitgeverij Kroost.

Nu ligt hij dan voor me. Een bonte verzameling verhalen en weetjes uit de (kleur)rijke Twentse sporthistorie. Met veel voetbal, wielrennen en paardensport. Maar ook met minder bekende sporten, medaillewinnaars en bijzondere sportgebeurtenissen. Veelal voorzien van foto’s en cartoons. Er zijn in eerste instantie 1.600 exemplaren gedrukt. Ik voorzie dat ze ruim vóór 1 januari uitverkocht zullen zijn. Voor meer informatie en bestelmogelijkheden: www.uitgeverijkroost.nl.