x

Wat zoek je precies?

Soms zegt Richard Thijssen uit het Deense Aalborg wel eens tegen zijn Italiaanse en Zwitserse collega’s: ‘Dit is toch niet normaal!’ Werkgevers in Denemarken gaan heel ver om het hun werknemers naar de zin te maken.

In het interview, dat ik met hem had voor een emigratiekrant over Scandinavië, vertelde Richard hoe het er daar aan toe gaat. Een doorsnee werkdag begint om een uur of 8. Eerst een uur aan de slag voor de firma in online games en dan wacht een gezamenlijk ontbijt met de collega’s. Tussen de middag verzorgt zijn werkgever een warme maaltijd, waarna om 3 uur een onderbreking met koffie en cake op het programma staat. Eén keer in de twee weken komt een masseur langs om stijve schouders en ruggen los te masseren. Wie wil fitnessen, kan dat gratis doen in een speciale ruimte van het bedrijf. Ook een aanvullende ziektekostenverzekering komt voor rekening van de baas, die het personeel daarnaast nog eens drie keer per jaar een feest of weekendje weg aanbiedt.

‘Ja, Deense werkgevers zorgen goed voor hun mensen. Als ik dit allemaal aan Nederlanders vertel, geloven ze me niet. Ik zelf sta er ook nog elke dag van te kijken. Maar hier vinden ze dat heel normaal’, lacht Thijssen. ‘Dat geld ook voor het arbeidsethos. Werkgever zeggen: als je het werk niet afkrijgt, doe je het morgen. Overwerken is hier een vies woord. Ze willen dat je heel blijft, zodat je niet zo snel fouten maakt. In Nederland word je geacht gewoon door te gaan totdat de klus geklaard is.’

De emigratiekrant van de Noors-Nederlandse organisatioe Placement verschijnt op 22 januari, als duizenden potentiele Nederlandse Scandinaviegangers een speciale emigratiebeurs in Hoevelaken bezoeken.