Close

De burgerzaal van het Hengelose stadhuis zat tjokvol. Gevuld met de nabestaanden van negen Engelandvaarders, die tijdens de oorlog vanuit Hengelo de oversteek hadden gemaakt. Hun bijzondere verhalen zijn nu gebundeld in het boek ‘Naar Engeland’. De uitgave werd op 9 april officieel gepresenteerd.

Een aantal verhalen leent zich regelrecht voor verfilming in de stijl van Soldaat van Oranje. Zoals het avontuur van Jan ter Doest, een zestienjarig jochie dat besloot om met vijf gulden en een stuk brood op zak per trein naar Spanje te reizen. Thuis had hij een landkaart uit de atlas gescheurd. Dat was zijn kompas voor de eerste paar honderd kilometer. Maar daarna moest hij verder op intuïtie en lef. Zonder geld (dat was al op bij Maastricht) en zonder kennis van de Franse taal. Het werd een bizarre tocht. Na veel hachelijke momenten slaagde Jan erin om Londen te bereiken. Een actieve deelname aan de strijd tegen de Duitsers, hét doel van elke Engelandvaarder, zat er echter niet in. Ter Doest was te jong. Dat hij in z´n eentje bezet gebied was ontvlucht, was geen reden om voor hem een uitzondering te maken.

Voor het boek (voor 9,75 euro te koop in de plaatselijke boekhandel) heb ik twee verhalen geschreven over drie Engelandvaarders. Ze laten zien dat de oorlog nooit echt voorbij is. De oorlog leeft als nooit tevoren, bewees ook die volle burgerzaal. De dilemma’s, keuzes en daden van toen zijn tijdloos. Ik zal daarover vertellen op Radio Oost, op maandag 3 mei tussen 11 en 12. Begin mei komen de Engelse bevrijders om het boek in ontvangst te nemen en hun bevrijdingstocht door de ongetwijfeld volle binnenstad van Hengelo nog eens over te doen.

Nog even over een ander boek van mij: ‘IJzer en lef’, over de voormalige ijzergieterij van Stork (nu ROC van Twente). Het was genomineerd voor de prijs ‘Beste boek van Overijssel’. Op 8 april werd bekend dat de prijs naar een andere uitgave gaat: ‘Het boek van Rheeze en Diffelen’. Voor mij een extra reden om de komende maanden met iets moois te komen voor de herkansing in 2010.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top