x

Wat zoek je precies?

Eén beeld blijft me altijd bij na mijn interview onlangs met Jan Vennegoor of Hesselink. Dat is het beeld van een tienjarige jochie dat op het schoolplein de omhaal stond te oefenen van zijn idool Marco van Basten. Het moet ergens in de jaren tachtig zijn geweest. Van Basten had zojuist met een legendarische omhaal tegen FC Den Bosch de wereld veroverd. Kleine Jan wilde dat ook, hoe dan ook. En dus was hij niet van dat schoolplein in Oldenzaal weg te slaan. Oefenen, oefenen, oefenen. ‘Ik zat altijd onder de blauwe plekken en schaafwonden.’ Geen wonder.

Een fanatieke jongen die harde stoeptegels en andere tegenslagen trotseerde. Dat is Jan Vennegoor of Hesselink. Niet de allerbeste voetballer, wel eentje met een ontembare onverzettelijkheid.

Die in de striemende regen, als zijn vriendjes thuis behaaglijk voor de centrale verwarming zaten, op het grasveldje in de buurt zijn traptechniek stond bij te schaven.

Die door alle overuren op pleinen, plantsoentjes en veldjes tien paar voetbalschoenen per jaar versleet. Tien paar per jaar! ‘We kregen korting in de winkel als we die tien paar tegelijk kochten.’

Die, voordat hij nog maar een minuut in het eerste van Twente had gespeeld, een eigen fanclub had.

Die uren kan praten over het ideale doelnet, het net dat hij als spits zo vaak heeft geteisterd. ‘Een mooi wit net dat strak naar achteren hangt. Als daar een bal tegenaan gaat… Dat geluid alleen al! Magisch!’

Deze Jan verdient meer dan wie ook een eigen voetbalstrip. De allerhoogste onderscheiding. Mooier dan de Europacup of alle titels bij elkaar. Op 24 november is het zover. Dan opent in museum TwentseWelle de voetbalexpositie van gastcurator Jan Mulder. Mét de strip over Jan Vennegoor of Hesselink: ‘Van peuter tot prof’.

Jan de held van zijn eigen jongensboek.