x

Wat zoek je precies?

We zitten in het buurthuis van haar jeugd, tussen biljartende mannen en vakantiespelende kinderen. Hier is schrijfster/actrice Nazmiye Oral opgegroeid. In de Sterrenbuurt in Hengelo. Nog geen honderd meter verderop staat de flat waar ze haar jonge jaren doorbracht. Haar moeder woont er nog, maar is nu even in Turkije.

Nazmiye, bekend als columniste van de Volkskrant en medeauteur van de Gesluierde Monologen, vertelt haar levensverhaal. Hoewel in Hengelo geboren, moest ze op haar zesde naar Turkije om daar te worden opgevoed in de Turkse taal en cultuur. Haar ouders bleven in Nederland. Ze hadden ook de toekomst voor haar uigestippeld: Nazmiye werd uitgehuwelijkt met een Turkse man. Maar haar vrijgevochten karakter kon dat niet accepteren. Ze wilde zelf kiezen en riskeerde de toorn van de familie. Ze vertrok naar Arnhem om daar later met een Nederlandse man te trouwen.

Eigenlijk heeft haar hele leven in het teken gestaan van de zoektocht naar de eigen identiteit, tegen de achtergrond van het nationale integratiedebat. Ze vertelt hoe ze zich onlangs heeft laten ‘adopteren’ door een moeder uit Groningen, een PVV-stemster. ‘Ik wilde weten waarom ze op die partij heeft gestemd, waarom ze zo over mensen van een andere afkomst denkt. Ze heeft nota bene zelf een kind van een Italiaan en is getrouwd geweest met een Egyptenaar. Ik snap haar nog steeds niet.’ In november verschijnt haar eerste roman, Zehra. Over een meisje uit een Turks kustdorpje. Ze ligt overhoop met haar moeder. ‘Pas toen ik aan het schrijven was dacht ik: dit gaat over mij!’ Diezelfde maand komt ook het Jaarboek Hengelo uit, met daarin mijn interview met Nazmiye Oral.