Toen ik binnenkwam, viel mijn oog op een forse berg bananen. De fruitschaal bezweek bijna onder de vitaminebom van 2, misschien wel 3 kilo. Nanda zag me denken en begon te lachen. ,,Oh, die zijn binnen twee dagen op hoor!”

Gezinshuis Oostenwind heeft heel wat monden te vullen. Tien om precies te zijn. Het is een bont gezelschap in de Bornse woning van Nanda en Mathijn. Samen heeft het stel een zoontje van 4. Mathijn heeft twee kinderen uit een eerdere relatie. Er is een pleegzoon van 28. En als klap op de vuurpijl vinden nog vier uit huis geplaatste kinderen hier een veilig onderdak.

Altijd reuring om je heen, je moet er maar tegen kunnen. Eén vierkante meter privacy, zegt Mathijn, meer is het niet. Natuurlijk, hij heeft best z’n moeilijke momenten. Maar na een paar relativerende biertjes met z’n vrienden, op de vaste woensdagavond, kan hij de drukte weer aan. Met weinig tevreden zijn, dat is hun recept voor het leven. In het weekend, als ze alleen met hun eigen kinderen zijn, hoeft even de wc-deur niet op slot. ,,Dat is voor mij vrijheid. Heerlijk!”

In 2017 krijgen Nanda en Mathijn meer lucht. Ze verhuizen naar een boerderij met een hectare grond, iets buiten Borne. Daar willen ze grotendeels zelfvoorzienend leven met groentes en varkens van eigen land. De nieuwe omgeving biedt ruimte voor een extra opvangplek. Voor een kind uit een crisissituatie. Het houdt niet op. Zorgen moet je niet maken, zeggen ze bij Oostenwind, zorgen moet je doen.

Mijn wens voor 2017: meer aandacht en waardering voor de Nanda’s en Mathijns van deze wereld. Dan wordt het vast een heel mooi jaar!

 

1 comment

 1. Comment by Nanda & Mathijn Pauwels

  Nanda & Mathijn Pauwels Reply 24 december 2016 at 22:26

  Beste Marco,
  Wij zijn ontzettend verrast en geraakt dat we onderdeel mochten zijn van jou kerstwens. Voor ons gezinshuisleven heel normaal, maar eigenlijk toch zo bijzonder.
  De boodschap de “gewone” dingen in het leven op waarde kunnen schatten en de kleine momenten kunnen zien, heb je ontzettend mooi vertaald.
  Bedankt voor je ontzettend mooie woorden!
  Fijne feestdagen en dat er in 2017 nog meer moois door jou geschreven mag worden dat mensen raakt en inspireert.
  Hartelijke groeten,
  Nanda en Mathijn

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Go top